Munkacsoportok‎ > ‎

Egyéni átvezetési és fejlesztési tervek adaptációja

A sajátos nevelési igényű tanulók intézménytípusok közötti átmenetének támogatására létrejött team. Feladata olyan egyénre szabott fejlesztési, valamint átvezetési terv kidolgozása a szakmai tanácsadó segítségével, mely elősegíti az óvodából az általános iskolába, az általános iskolából a középiskolába, illetve a középiskolából a felsőoktatásba történő beilleszkedést.
Az adaptációt végző pedagógusok 20 órás felkészítésen vesznek részt a közös munka kezdetén.2013.03.13-án a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában találkoztak a team tagjai. Jenei Andrea tanácsadó tájékoztatót tartott a résztvevőknek az együttnevelés alapismereteiről. Ezután került sor a team egy-egy területén együtt dolgozó kollégák ismerkedése és intézményük rövid bemutatására.

 


 
 
 


Az intézmények a hozzájuk érkező illetve távozó sajátos nevelési igényű tanulók átvezetését készítették el. Az átvezetés a következő területeken valósult meg: óvoda-iskola, általános iskola-középiskola, középiskola-felsőoktatás. Az átvezetés célja, hogy a tanuló speciális igényeit az intézményváltások során időben megismerjék a pedagógusok, személyes kapcsolatot alakítsanak ki a szülőkkel, valamint a korábbi, vagy leendő iskola pedagógusaival. A sajátos nevelési igényű tanulók beilleszkedését, sikeres integrációját nagyban segíti az átgondolt, megtervezett átvezetés.